Vad är mat utan dryck? Utan vin? Ingenting, om vi får säga det. Men för att kunna njuta av rätt vin måste en kunna en del. Vi guidar dig till vinkunskap, i all från vinprovning i Frankrike till vinfest hemma.

VinkällareI allas vårt Frankrike finns det inte bara mat som matlökarna att dansa. Du hittar även vin, av absolut bästa kvalitet. I en artikel från Expressen har man skrivit om Frankrikes och dess viner. Man har även valt att lyfta ett ganska anonymt vindistrikt: Provence. I Frankrike ligger städer som Bordeaux, Borgogne, Loir och Champagne högst på listan över vinstäder att besöka, men Provence är faktiskt också av intresse för den som älskar vin. Här är det inte heller de röda eller vita vinerna som lockar, i Provence är det rosé som är att föredra. Intresserad av att åka dit? Lättast är det att flyga till Nice för att sedan ta sig vidare med hyrbil.Det tar cirka 3 timmar att flyga dit och själva bilresan tar drygt 1,5 timme. Om du har möjlighet att åka under sen höst är det någonting att rekommendera, men det är också väldigt fin under våren. På högsäsongen, under juli och augusti, är det självklart även trevligt men det är väldigt varmt. Dessutom måste du boka resan i god tid, för att ens få chans att hitta boende.

Gå på vinprovning i Sverige

Har du inte möjlighet att ta dig till Provence för vinprovning? eller någon annanstans överhuvudtaget? Varför inte om så ta en vinprovning hemma i Sverige? Detta är en mycket vanlig aktivitet och det är självklart otroligt trevligt, främst för att man faktiskt lär sig väldigt mycket. Detta är även någonting som Sveriges Radio har gjort ett inslag om. De skriver:

När man provar vin använder man såväl syn, doft, känsel som smak, en del vinprovare säger sig till och med använda hörseln när de provar. Carl Jan Granqvist har valt ut tre viner gjorda på några av vinvärldens vanligaste druvor.

De röda viner som  Carl Jan Granqvist lyfter fram är Crozes Hermitage Cave de Tain, Saint Clair vitt vinPinot Nour och Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon.

I sverige är det många som erbjuder vinprovning, antingen på en av de svenska vinproducenterna eller på olika restauranger. I Stockholm finns det flera olika restauranger som låter en komma ner i ens vinkällare där man sedan bjuder på flera olika vinsorter (vanligast är att det är rött vin som det fokuseras på). Till det får man såklart även lite tilltugg, oftast i form av ost och eller oliver.

Vill du ordna en egen vinprovning? Det bästa är då att själv ha kunskapen först, så att du kan vägleda dina gäster i hur man testar viner, och hur man ska tänka. I den här artikeln från Dagens Nyheter får du mycket gratis kunskap i frågan. Där lyfter de även vad en ska tänka på när man väljer dryck till maten. Det är ju någonting som inte alltid är det lättaste och man håller sig oftast till de klassiska “vitt till fisk” och “rött till kött”. Men det finns faktiskt mycket mer kunskap att hitta än så.