Vegetarisk dag
Det blir allt vanligare med vegetariska dagar, framför allt i skolmatsalarna. Varför inte göra detsamma hemma? En vegetarisk dag i veckan ger möjlighet att upptäcka nya maträtter.
Vegetariska dagar har införts i skolor i många svenska kommuner, bl.a. i Mjölby. Det har inte varit okontroversiellt, och många har protesterat, men de upprörda känslorna har oftast svalnat snabbt. Vegetarisk mat är nämligen inte sämre än annan, varken när det gäller smak eller näringsvärde.
Däremot är det så att många svenskar är ovana vid vegetarisk mat, och därför kan uppfatta den som främmande. Det här behöver dock inte vara negativt, utan kan vändas till en fördel: genom att prova vegetarisk mat får man uppleva nya smaker och rätter. Det beror inte minst på att vegetarisk mat är extra vanlig i Asien, framför allt i länder som Kina och Indien. För den som har en butik med asiatiska matvaror på sin ort är det enkelt att hitta ingredienser. Varför inte införa en vegetarisk dag hemma, en dag i veckan?
Falafel
Ett recept att prova är falafel, en rätt som är mycket populär i Mellanöstern. Falafel kan serveras på flera sätt, det viktiga är att man har någon form av sås till, eftersom bollarna i sig är ganska torra. På snabbmatsrestauranger serveras falafel ofta med ris eller pommes frites, men vill man göra en rätt som är mer lik ursprunget bör man servera tabbouleh, en sallad som främst består av persilja, till. Vare sig man har tabbouleh eller inte kan man också äta falafeln med tunnbröd.
Det finns många recept på falafel. I Sverige görs rätten alltid av kikärter, men i Egypten är det vanligast att bollarna görs av favabönor. Det finns också länder där man blandar de två sorterna av baljväxter. I vissa recept används kokta kikärter, men de flesta är överens om att resultatet blir bättre om man nöjer sig med att lägga torkade kikärter i blöt några timmar, och sedan mixa dem med kryddor (snåla inte!), persilja och eventuellt lite bakpulver. Om man däremot använder favabönor måste dessa kokas först. Det vanligaste är att forma falafeln till bollar, men det finns också ringformad falafel.
Falafel är ganska nyttigt, men en del ryggar inför det faktum att kikärtbollarna ska friteras. Om man gör falafel hemma kan man dock nöja sig med att pensla dem med olja och baka dem i ugnen.
Andra rätter
Att laga vegetarisk mat är inte svårt, när man väl kommit in i det. Visst går det att ”fuska” och laga precis samma mat som man brukar göra, men byta ut köttet mot quorn, sojaprotein eller seitan. Men det leder knappast till några kulinariska äventyr.
Förutom falafel, och indiska eller kinesiska rätter, kan man t.ex. laga följande:
- Soppa på rotsaker, som mixas eller passeras och blandas med grädde eller crème fraiche.
- Grönsakspaj – med eller utan ost.
- Bakad potatis med tillbehör.
- Vegetarisk lasagne. Prova också att göra en öppen lasagne: koka lasagneplattor och låt var och en bygga sin egen ”bakelse” på tallriken av exempelvis spenat, ricotta och stekt svamp.