Portugal har blivit en populär turistdestination för svenskar. Än så länge är det dock ont om portugisiska influenser i matlagningen i vårt avlånga land. Det är synd, för det portugisiska köket förtjänar att upptäckas av fler.

Det portugisiska köket liknar det i många andra medelhavsländer, men har också sina egenheter, inte minst märks tydligt influenserna från landet forna kolonier, bl.a. Brasilien, Angola och Goa. Trots att Portugal har en lång kuststräcka mot Atlanten märks detta mindre i matlagningen.

Ett utmärkande drag för portugisisk matlagning är användandet av färska örter, som koriander och persilja. Vitlök är också populärt, och kryddor från de forna kolonierna, som chilipeppar, kanel och svartpeppar. Precis som i många andra länder kring Medelhavet har portugiserna alltid olivolja hemma.

Den långa kusten, och traditionen av att vara ett sjöfarande folk, har gjort att Portugal är det land i Europa där man äter mest fisk per capita. Den vanligaste matfisken är torsk, som enligt ett talesätt kan tillagas på 365 olika sätt i landet. Det vanligaste är att använda torkad och saltad torsk, eftersom traditionen att äta denna fisk utvecklades innan man hade tillgång till moderna kylrum. Överlag är mat från havet populärt i Portugal, förutom fisk också många typer av skaldjur.

Kött

Tidigare var det bara adeln i Portugal som åt kött, och detta har lett till att portugiser idag är mycket förtjusta i kött av alla de slag. Inte minst finns det många typer av korv i landet. Bland de torkade korvarna finns chouriço, linguiço, farinheira och många andra. Andra portugisiska korvar är alheira, botifarra och botelo.

Ett exempel på portugisernas förkärlek för kött är den populära snabbmaten franceshina, en inhemsk variant av croque monsieur. Den består av bröd, skinka, torkad och färsk korv och nötkött som gratineras med ost och serveras med pommes frites och en sås. Olika restauranger gör sin sås på olika sätt, men den innehåller alltid öl, och nästan alltid tomater.

I Sverige finns det knappt några portugisiska restauranger. Däremot finns det brasilianska restauranger i en del städer. Där kan man ofta hitta rätter som ursprungligen kommer från Portugal.