Konsten att välja rätt kött
Köttätandets vara – och icke vara – diskuteras flitigt i samhällsdebatten. En fråga som det är upp till var och en att fatta beslut kring. Men vad kan man tänka på som enskild individ, då man står vid mataffärens köttdisk? Att välja ut rätt kött är en konst som kräver både sinnlighet, miljömedvetenhet och fackkunskaper.
Kotlettrad, fläskytterfile, högrev, bringa, flankstek och fransyska. Att ha koll på djurens olika styckningsscheman och vilka köttslag hör hemma i vilka maträtter är svårt nog. Men oavsett vilken typ av kött du väljer vill du självklart att det ska leva upp till dina förväntningar i fråga om kvalitet.
Förra året minskade köttätandet i Sverige med 2,6 procent. Men ur en miljösynvinkel är det inte bara viktigt att äta mindre kött, utan också att äta bättre kött. Det finns nämligen ett tydligt samband mellan god djurhållning och köttkvalitet. Här är några tips på hur du kan försäkra dig om att köttet som hamnar på din tallrik håller en hög standard:
- Tumregler. Djurets kön, ålder och ras påverkar köttet. I regel brukar yngre djur ge mörare kött. När det gäller nötkreatur ger hondjur bättre kött än handjur. Läs etiketten och ta reda på allt du kan om djuret i förväg. Och tacka alltid nej till färdigmarinerat kött, vilket kanske kan vara tilltalande ur en tid- och bekvämlighetssynvinkel, men som ofta görs på sämre detaljer
- Titta, lukta, känn. Använd dina sinnen när du köper kött! Paketerat kött ska vara hårt när det är kallt. Det ska vara fast och torrt och ha en hälsosam röd färg. Undvik kött som för fuktigt, eller som är grått och brunt. Lukta på köttet om möjligheten finns – kontrollera att det inte luktar konstigt eller unket.
- Ställ frågor. Det man inte redan vet får man ta reda på. Genom att vara frågvis ökar du dessutom pressen på matbutikerna att vara transparenta kring resan som köttet gjort och att ha bättre koll på det egna sortimentet.
Kvalitetskött
Vad är för mycket pengar att lägga på en köttupplevelse? Johan Jureskog berättar för Göteborgs-Posten om en ny form av lyxkonsumtion. Om hängmörade, nordfranska, biffar för över 30 000 kronor. Och en efterfrågan som rör sig mot storytelling, och finsmakande, och påminner om den inom vinbranschen. Bra kött behöver inte nödvändigtvis vara dyrt, men de flesta köttkockarna är överens om att det är bättre att köpa en mindre mängd högkvalitativt kött, än ett lågpriskött med högt vatteninnehåll som ändå krymper i pannan.