Det finns mängder med tips och råd för hur man bäst blir fri från vardagliga sjukdomar men vilka är hemmaknepen som faktiskt funkar?

teI ett tidigare inlägg skrevs det om olika huskurer, varav vissa har vetenskapligt stöd och andra inte. För hur ska man veta vad som hjälper mot ond hals eller förkylningar och vad som bara är påhitt? I en artikel i Göteborgs-Posten går det att läsa om huskurer som enligt vetenskapen faktiskt fungerar.

Hösten är snart här, de sista dagarna i augusti utspelar sig och värmen försvinner sakta men säkert från våra nordliga breddgrader. Med hösten och röda löv som seglar ner mot marken kommer också förkylningarna, virus och snoret. Ingen är i princip fredad och det bästa du kan göra är att förbereda dig för några dagar invirad i sovtäcket i soffan, med en varm kopp te bredvid dig och en bra serie på Netflix.

Det finns inga mirakelmedel

Det finns inga mirakelmedel, än så länge, mot förkylningar som gör att du blir pigg och kry på 24 timmar. Men många vänder sig till beprövade huskurer i hopp om åtminstone lite lindring, om inte fysiskt så psykiskt. Läkare och forskare är ofta försiktiga med att dra för stora slutsatser av mindre studier och menar att det bästa man kan göra är att arbeta preventivt för att ens slippa bli sjuk. Det rekommenderas således att man i stället tränar lagom mycket, äter nyttigt, tvättar sina händer ofta och försöker hålla avstånd till de som dessvärre redan har åkt på ett förkylningsvirus.

Dessa kan lindra men inte direkt bota

Om man nu är sjuk så kan man prova att äta kycklingsoppa som enligt studier har antiinflammatoriska egenskaper som lindrar besvär av förkylning. Vitlök har även det liknande egenskaper men däremot har det ingen effekt mot snuva rent vetenskapligt. Varm dryck, som te, kan faktiskt minska förkylningsbesvär och detta för att vätska och värme hjälper till att lösa upp slem som sätter sig i halsen. Sedan spelar det ingen roll om det är citron och ingefära i eller bara varmt vatten med lite salt. Honung hjälper inte direkt mot förkylning men däremot lindrar det hosta, särskilt nattlig sådan.