I ett tidigare inlägg skrev vi om hur allt fler intresserar sig för just matlagning och bakning och att detta även märks på antalet mässor i dessa ämnen som har dykt upp den senaste tiden. I dag skriver vi istället om det som svenskarna älskar att äta mest, de populäraste maträtterna med andra ord.

I en artikel i Sydsvenskan kan vi läsa om de tio vanligaste maträtterna, som står för hela 72 procent av alla vardagsmiddagar i Sverige. Listan är som följer:

  1. Spagetti med köttfärssås (13,9 %)
  2. Kyckling med ris/potatis (13,2 %)
  3. Korv stroganoff (9,8 %)
  4. Fisk med tillbehör (8,1 %)
  5. Nötkött med potatis/ris (5,4 %)
  6. Lax med tillbehör (5,1 %)
  7. Fläskkött med tillbehör (4,4 %)
  8. Köttgryta (4,4 %)
  9. Soppa (4,4 %)
  10. Köttbullar med potatis/ris/pasta (3,7 %)

Men bara för att det är de vanligaste maträtterna behöver det ju inte samtidigt innebära att det är maten vi älskar mest, kanske är det bara så att dessa är enkla och smidiga att laga, inte kostar alltför mycket att äta på en vardaglig basis och mat som en i första taget i tröttnar på.

Det söker vi mest på när det gäller gottigott på Google

mat handla påseDet som man sen mest söker på via Googles sökmotor, och som svenskarna gärna provar på är bakade sötsaker, både nya och gamla favoriter. I listan som man kan se i sin helhet här, träng godingar som den klassiska kladdkakan, hederliga gamla pannkakor, lasagne och chokladbollar. Inga nyheter där heller med andra ord. Andra sökningar i matväg är sockerkaka som vi är så förtjusta i samt cupcakes, muffins och äppelpaj. Scones och amerikanska pannkakor tar dessutom varsin plats i listan över de tio mest populära Google-sökningarna på mat.

När man slagit fast just dessa populära sökningar så har Google Trender använts, ett verktyg som även är tillgängligt för allmänheten och som visar den relativa sökvolymen över geografiska områden och tidsperioder. Där går det lätt att se vad som är populärt i landet som man väljer att söka på. Smart och nytänkande, men det är samtidigt så enkelt och komplext på en och samma gång – typiskt Google kanske.