Det är dags att blicka tillbaka på 2015 och vad som spåddes bli årets mattrend nämligen blomkål. Tidigare har vi blivit introducerade till svartkål och grönkål som vi lärt oss använda mer i vår matlagning och göra nyttiga snacks av (gnid in dem i kockosfett, salta och peppra och in i ugnen – mums!).

Även restaurangerna har ananmat mattrenden och serverar blomkål som huvudrätt, ni kan se en restauranglista på restaurangerstockholm.nu. Tidigare kunde blomkålen komma som tillbehör men nu fokuserar kockar somTommy Myllymäki på blomkål som huvudingrediens och serverar på sina restauranger. Lilla Ego som är en av Stockholms trendigaste restauranger just nu serverar tunt tunt skivad blomkål i sin förrätt med sotad lax, det blir väldigt vackert på tallriken som de toppat med fiskägg. Att trenden 2015 var just blomkål kan ha att göra med att många väljer bort att äta stora mängder kött för miljöns och hälsans skull och kockarna ser möjligheten att laborera med mer grönsaker i sina maträtter.

Mattrend 2016

Mattrenden 2016 verkar om man ska tro Food & Friends bli smuts. Hur konstigt det än kan låta så verkar det just vara smuts “dirt” som blir trenden efter ekologiskt och närproducerat, vi vill känna jorden som våra grönsaker legat i, i smaken. Det kan vara stenar i drinken eller fett som varit så fult att servera som kommer upp på tallriken. Förpackningarna kommer smutsas ner med skönhetsfläckar. Det ska vara naturligt och lite smutsigt och rörigt på designen. Hur kommer det här visa sig på restaurangerna i Stockholm, som är kända för att gå i bräschen för nya trender? Kommer de ha fläckiga dukar på borden? Tallrikar som ser odiskade ut och blomvatten i tillbringaren. Något vi redan sett är pommes frittes med skalet kvar, så kanske rätterna blir mer rustika och mindre finputsade men förhoppningsvis leder det inte till någon sanitär olägenhet. Det ska bli spännande att se hur matåret 2016 utvecklar sig.