Oavsett om man driver restaurang eller är en privatperson med stort matintresse finns en sak som båda har gemensamt – för att lyckas med matlagningen krävs ett bra och funktionellt kök. Men hur går man tillväga för att bygga ett sådant kök?

Kök lamporAtt bygga kök är både tidskrävande och ganska dyrt, två saker som man dock inte bör tumma på om man vill få ett så bra köksutrymme som mjöligt går att få, och det oavsett om man bygger ett professionellt kök eller ett kök till den privata bostaden. Vad som är gemensamt för bägge köksbyggen är nämligen en enda sak. Planering. För att få ett så funktionellt och bra kök som möjligt är planeringen A och O, något som till exempel Vi i villa understryker. Något man bland annat tipsar om är att tänka såväl stort som smått redan från börja, och låta sig själv tänka utanför ramarna och skapa sitt drömkök – och sedan rangordna dessa punkter efter hur viktiga dom är för att köket ska fungera som ett kök bör fungera. Hos till exempel goods.se kan man både handla till professionella kök och till det privata hemmets kök, för vad är det egentligen som säger att hemmet kök inte kan vara lika proffsigt som det professionella?

Smakar det så kostar det

Det finns mycket att tänka på när ett köksbygge är görningen, till exempel skriver tidningen Byggahus om hur det förutom planeringen av hur köket ska se ut även finns många kostnader att ta med i beräkningen. Ibland kan köksbygget till exempel innebära att hela rummet måste byggas om för att man ska kunna bygga så som man vill ha köket och bara det utgör en ganska stor summa. Likaså koster vitvarorna, och det finns både budgetvaror och lyxigare varianter att välja på men viktigast är inte prislappen utan att man får vitvaror man vill ha. Och något man bör räkna med är att priset kommer variera beroende på hur mycket du själv bygger och hur mycket arbete du anlitar en snickare för. Ett kök kostar generellt sett omkring 40 000 kronor att bygga nytt och om man tar in extern hjälp ska man räkna med 30 till 100 tusen kronor utöver grundbeloppet om 40 000 kronor som är för själva materialkostnaderna och vitvarorna, skriver Expressen.